De beste AED is een AED die het dichtste bij is. Een beetje flauw misschien, maar je begrijpt waarom. Hoe eerder de schok, hoe beter de overleving en het herstel. Er valt veel te lezen over de technische verschillen tussen de AED’s. Allemaal niet zo interessant voor de thuismarkt. Het gebruik van een AED door een particulier moet zo simpel mogelijk zijn. Gelukkig worden AED’s steeds meer betaalbaar. Let daarbij ook op de houdbaarheid en prijs van elektroden en batterijen.

Voor iemand die een familielid moet reanimeren vind ik een volautomaat meer geschikt dan een halfautomaat. Een volautomaat controleert het hartritme en kan zonder tussenkomst van de gebruiker zelfstandig een schok geven. Dat is handig als je als familielid wel in staat bent de plakkers te plakken maar in paniek niet op de schokknop durft te drukken of dat vergeet in alle hectiek.

Getrainde burgerhulpverleners kunnen natuurlijk prima overweg met een halfautomaat AED.

Kies een fabrikant die ook professionele defibrillatoren maakt en in samenwerking met dealers, klanten netjes informeert bij eventuele terugroepacties.

Sommige duurdere type AED’s kunnen storingsmeldingen doorgeven aan de gebruiker via een SMS of e-mail. Dit is meer van nut voor bedrijven waar controle van AED’s lastig valt te regelen.

Hang de AED thuis op een vaste plek waar je een storingsmelding goed kunt horen of zien (groen status-lampje).

Samengevat

  • Kies voor een gebruiksvriendelijke AED.
  • Let ook op de houdbaarheid en prijs van elektroden en batterijen.
  • Kies voor een volautomaat als je minimaal bent getraind.
  • Controleer of de fabrikant ook professionele defibrillatoren maakt.
  • Kies voor een AED met duidelijk hoorbare en/of zichtbare foutmeldingen.

Sinds kort hebben we een speciale pagina ingericht met AED’s voor thuis. Hier kan je de AED’s bekijken die wij aanraden.

AED’s voor Thuis

Harry