Deelnemers Sponsor worden Succesverhalen Inspirerende verhalen Veelgestelde vragen Webshop Aanmelden Inloggen

Conductrice en burgerhulpverlener Michelle heeft een AED nodig, die ze ook mee kan nemen in de trein. In geen enkele NS trein is een AED aanwezig.

Conductrice Michelle Visser vertelt: “In treinen zijn geen AED’s aanwezig. Alle conducteurs krijgen een EHBO cursus van het Oranje Kruis. Jaarlijks hebben we een herhaling. We leren dan onder andere reanimeren en de AED gebruiken. Zo kunnen we eerste hulp verlenen aan reizigers in nood.”

Echter, bij een hartstilstand is een AED nodig om het leven van het slachtoffer te kunnen redden. Alleen reanimatie is niet voldoende.

Michelle: “In geen enkele trein is een AED aanwezig, alleen op de stations. Als iemand een hartstilstand krijgt in de trein, bellen passagiers vaak 112. Wij worden dan ook opgeroepen, zodat we kunnen beginnen met reanimeren. De trein stopt dan bij het dichtstbijzijnde station, of bij een overweg. Daar wordt dan een AED aangesloten of er staat al een ambulance klaar. Helaas kan dit tot een half uur duren, bijvoorbeeld tussen Apeldoorn en Amersfoort.  Bij een hartstilstand komt hulp dan te laat.”

Michelle heeft een eigen AED nodig: “Ik neem de AED dan mee naar mijn werk. Als er een reanimatie komt, kunnen we iemand meteen helpen en hoeven we niet te wachten tot we op een station zijn. Dit kan iemands leven redden. Verder ben ik burgerhulpverlener. Ik neem de AED aan het eind van mijn dienst weer mee naar huis, zodat ik hem daar bij oproepen ook kan gebruiken. Gelukkig heb ik nog nooit een AED nodig gehad, maar zodra ik een keer opgeroepen word, sta ik niet met lege handen.”

1262 Burgerhulpverleners

72.024 BurgerHarten

51 BurgerAED's

Sponsor worden?

Samen levens redden