Lees hier hoe je ervoor zorgt dat jouw AED altijd gebruiksklaar is. 

Controles door de fabrikant

Fabrikanten van AED’s hebben allemaal zogenaamde zelftesten ingebouwd. Bij zo’n zelftest schakelt de AED automatisch aan en controleert zichzelf.

Wanneer een onderdeel niet goed functioneert dan geeft de AED dit aan via een geluidsignaal of via de status-indicator (groen lampje ter indicatie dat AED gebruiksklaar is).

Lang niet altijd wordt ook de aanwezigheid en de houdbaarheid van de elektroden getest. Onderaan staat een lijst van AED’s die alle onderdelen testen (AED, batterijen en elektroden). Wanneer bij deze AED’s de status-indicator groen is dan weet je zeker dat alles het doet!

Controle door de gebruiker

In elke AED-handleiding staat dat je als gebruiker de AED zelf regelmatig moet controleren. Vaak zit er een kleine checklist bij die je kunt nalopen. Voor een particulier die zijn AED thuis op die manier regelmatig controleert is dit meestal wel voldoende.

Op plekken waar weinig mensen komen of als onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de AED, kan de stroringmelding al snel worden gemist. Bovendien kan een AED natuurlijk ook geen storingsmelding afgeven wanneer het apparaat of een batterij plotseling stuk gaat.

Voor de zekerheid sluiten veel bedrijven daarom een onderhoudscontract af. Lees verder of dit zinvol is.

Controle door een onderhoudsbedrijf

Deze controle op locatie door een onderhoudsbedrijf kan het idee geven dat alles goed is geregeld. Het apparaat wordt immers gecontroleerd en zo nodig worden onderdelen als een batterij of de elektroden vervangen. Deze jaarlijkse controles zijn echter een momentopname waarbij je nog steeds de AED ook zelf regelmatig moet controleren volgens de handleiding.

Bij de jaarlijkse inspecties worden vaak ook onderdelen vervangen die nog niet aan vervanging toe zijn, zoals elektroden die nog 6 maanden houdbaar zijn. Inspectie van AED door een laptop aan te sluiten of schokafgifte te controleren zijn overbodig omdat de AED zichzelf controleert.

Wel kan het nuttig zijn dat een onderhoudsbedrijf de AED controleert na een inzet. In dat geval moeten de elektroden en eventueel de batterij worden vervangen en kan het ECG worden uitgelezen (hartfilmpje van de patiënt).

Een andere nuttige afspraak is dat u snel een vervangende AED krijgt wanneer uw AED stuk is. Deze vervangende AED en eventuele software updates worden gelukkig steeds vaker zou een standaard service van AED leveranciers.

Controle door technologie

De beste en meest betrouwbare manier om je AED dagelijks te controleren is de recente technologie van remote monitoring.  Deze technologie biedt onderhoud op afstand en stuurt jou of een onderhoudsbedrijf een email zodra er een storing is of niet op zijn plek hangt.

Onderdelen zoals batterijen en elektroden worden pas vervangen als het nodig is en kunnen per post worden toegestuurd. Het onderhoud op afstand is bovendien veel milieuvriendelijker dan met auto’s duizenden locaties afrijden om een lampje te controleren.

Begin 2018 zijn er twee AED’s die deze technologie hebben ingebouwd (zie schema). Voor een aantal andere AED’s zijn er externe sensoren die de status-indicator van een complete zelftest dagelijks controleren.

Tenslotte zijn er ook nog AED-wandkasten die sensoren bevatten (camera of microfoon). Let er dan wel op dat de AED zelf ook alle noodzakelijke onderdelen controleert zoals de (houdbaarheid en aanwezigheid van) elektroden.

 

 Onderhoud op afstandKosten
Zoll AED3Intern via Wifi of GSMWiFi gratis/GSM ± €100/jaar
Physio-Control CR2Intern via Wifi of GSMWiFi gratis/GSM ± €100/jaar
Defibtech Lifeline ViewExtern via Defibcom (Lora)€60/jaar
Philips HS1Extern via AEDspy (Sigfox)€70/jaar
Philips FRxExtern via AEDspy (Sigfox)€70/jaar
Diverse AED’sExtern via wandkasten AIVIA en RotAid (GSM-WiFI-Sigfox)

 

Conclusie

Voor de grootste zekerheid dat je AED altijd gebruiksklaar kies je voor de moderne technologie van onderhoud op afstand. Wanneer je nog een AED moet aanschaffen dan kun je AED3 van Zoll kiezen of de CR2 van Physio-Control in combinatie met een WiFi- of GSM-abonnement.

Goedkoper zijn de Philips HS1 of FRx in combinatie met de AEDspy of de Defibtech Lineline View met de Defibcom. Voor andere merken AED’s kun je kijken naar een wandkast van AVIA of RotAid met een sensor systeem.

Neem gerust contact met ons op voor verder advies over onderhoud op afstand.

 

Harry