AED vragen

Fabrikanten van AED’s hebben allemaal zogenaamde zelftesten ingebouwd. Bij zo’n zelftest schakelt de AED automatisch aan en controleert zichzelf. Wanneer een onderdeel niet goed functioneert dan geeft de AED dit aan via een geluidsignaal of via de status-indicator (groen lampje ter indicatie dat AED gebruiksklaar is). Er zijn verschillende manieren om een AED te controleren.

Lees verder

Verder lezen

Ja, vanaf 2018 worden de verbruikskosten van de AED inzet vergoed via de ambulancedienst.

Lees verder

Verder lezen

Wettelijk gezien mag iedereen een AED in ons land gebruiken, ook zonder een training te hebben gevolgd. Je kunt met de AED immers niets fout doen (er komt geen schok uit als het niet nodig is) en alleen maar een leven redden. Zou dus zonde zijn dat je een aanwezige AED niet gebruikt omdat je geen (geldig) certificaat hebt.

De AED is tegenwoordig een vast onderdeel in de cursus bedrijfshulpverlening en reanimatie. Wanneer je als burgerhulpverlener opgeroepen wilt worden via 112, dan moet je een geldig reanimatiediploma hebben.

Voor een particulier is een opleiding dus niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. Je raakt vertrouwd met de werking van een AED en leert ook hartmassage. Zowel het Rode Kruis als de Nederlandse Hartstichting geven overal in het land reanimatiecursussen. De meeste cursussen duren 4 uur en het Rode Kruis heeft ook een cursus van 2 uur in combinatie met e-learning.

Voor het herhalen van je reanimatievaardigheden kun je ook ons SimCPR-zelfstudiepakket kiezen.

Verder lezen

In principe is elke AED die wij aanbieden geschikt voor op kantoor.

Als prijs belangrijk is dan zouden we de Rescue Sam aanraden. Een prima AED zonder toeters of bellen die gewoon doet wat een AED moet doen.

Wanneer je een AED wilt die dagelijks via een draadloze verbinding wordt gecontroleerd dan heeft de ZOLL AED 3 (WIFI) of de Physio Control CR2 (WIFI/GSM) de juiste oplossing. Je betaalt wel voor een abonnement maar onderhoudsinspecties zijn dan niet meer nodig! 

De veel verkochte Philips Heartstart HS1 kun je nu ook ophangen in combinatie met onze AEDspy dagelijks de AED controleert.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Verder lezen

Vrijwel alle AED’s zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen, namelijk: halfautomaat en automaat. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen deze twee? Op het eerste gezicht lijken alleen de prijzen af te wijken. Echter, er is wel een aardig groot verschil tussen de twee.

Alle AED’s bevatten de uitgebreide mogelijkheid om een schokbaar hartslag te meten. Door middel van de elektroden wordt er gemeten wanneer er een schok moet worden afgegeven.

Daarbij geeft de AED bij een halfautomaat een signaal af wanneer de schok gegeven kan worden. Het is dan aan de hulpverlener om op de schokknop te drukken. De volautomaat doet dit volledig automatisch. De hulpverlener hoeft dan dus niet op de knop te drukken.

Bij trainingen wordt vaak geoefend met de halfautomaat. Deze is daarom het populairste. Daarnaast is de halfautomaat vaak een stuk(je) goedkoper dan de volautomaat AED.

 

Verder lezen

Wij bieden bij AED Assist de meeste betaalbare AED aan. Dit is de Rescue SAM van Progetti die ook geschikt is om in een buitenkast te hangen. Iets duurder en ook geschikt voor particulieren is de Philips Heartstart HS1. Een betaalbare en gebruiksvriendelijke volautomaat AED (heeft geen schokknop en geeft zelf de elektrische schok als het nodig is) is verkrijgbaar van Schiller.

Bekijk de uitgebreide pagina voor meer informatie

De beste AED voor thuis

Verder lezen

Helaas wel. Af en toe komt er een AED op de markt van een fabrikant die geen andere medische apparatuur maakt en ook geen naam heeft te verliezen.

Alle AED’s die AED Assist aanbiedt worden gemaakt door fabrikanten die medische defibrillatoren maken voor ambulances en ziekenhuizen. Zij hebben jarenlang kwalitatieve medische apparatuur geproduceerd en zijn ook gemotiveerd om eventuele terugroepacties (recalls) te doen bij minimale risico’s.

Het prijsverschil tussen onze AED’s zit in extra features, overheadkosten van fabrikanten, adviesprijzen die we moeten hanteren en/of extra tussenhandel.

Verder lezen

Een AED (automatische externe defibrillator) is een levensreddend hulpmiddel bij een hartstilstand. Het apparaat beslist zelf of een elektrische schok nodig is om het hartritme te herstellen en kan veilig gebruikt worden door iedere omstander.

Verder lezen

Als de AED is gebruikt, neem dan altijd contact met ons op. We sturen direct nieuwe elektroden op en indien nodig een batterij zodat de AED opnieuw gebruiksklaar is.

Op verzoek stuurt onze arts het ECG (hartfilmpje) naar de behandelende arts van de patiënt omdat dit soms nodig is om de oorzaak van de hartstilstand te achterhalen.

Verder lezen

Een AED mag alleen buiten hangen in een geschikte buitenkast met verwarming. De vochtigheidsgraad en de temperatuur moeten binnen bepaalde grenzen worden gehouden zodat de de AED goed blijft functioneren.
Wanneer een AED niet gebruiksklaar is dan wordt dit juist in een buitenkast vaak niet (op tijd) opgemerkt.
AED Assist heeft een aantal innovatieve oplossingen waarmee je dagelijks op afstand kunt monitoren of de AED aanwezig is en gebruiksklaar is.

Neem daarom gerust contact met ons op om te bekijken welke oplossing het meest betrouwbaar is voor een AED in een buitenkast.

Verder lezen

Hoe eerder je een AED kunt aansluiten, hoe beter de overlevingskans en het herstel.

De vuistregel: Een schok met een AED (defibrilleren) binnen 5 minuten geeft 50% overlevingskans en binnen 10 minuten 10% overlevingskans.

Verder lezen

Bij een hartstilstand (iedere jong volwassene die plotseling in elkaar zakt en niet meer reageert) bel je altijd eerst 112 en laat je zo snel mogelijk een AED halen.

De 112-centralist stuurt een ambulance met defibrillator en zorgt bij hartstilstanden thuis dat burgerhulpverleners worden gealarmeerd. Deze vrijwilligers kunnen reanimeren en een AED gebruiken.

Wanneer je zelf een AED hebt dan kan de 112-centralist je helpen deze AED aan te sluiten en hartmassage te geven als dat nodig is. Zodra er een burgerhulpverener aanwezig is kan deze de hulp overnemen.

Binnen bedrijven zijn het uiteraard de bedrijfshulpverleners die de reanimatie starten en zo snel mogelijk de AED aansluiten nadat 112 is gebeld.

Verder lezen

Nee, niet met een AED binnen handbereik. Wanneer je binnen 5 minuten een schok kunt toedienen met een AED, dan is de toegevoegde waarde van hartmassage (met of zonder beademen) gering.

De rol van met name hartmassage (en in mindere mate beademen) wordt belangrijker wanneer defibrilleren (schok uit de AED) langer op zich laat wachten.
Vroeger duurde het altijd lang voordat de defibrillator ter plekke was en daarmee was hartmassage (en beademing) altijd van toegevoegde waarde.

Bron: American Heart Journal 2016

Verder lezen

Een AED meet via 2 borstplakkers eerst het hartritme van een patiënt. De technologie in de AED herkent levensbedreigende hartritmestoornissen en beslist zelf of een schok nodig is.

Bij een gezond hartritme kun je met een AED dus nooit een schok afgeven. Hierdoor is een AED veilig door iedereen te gebruiken (zelf door kinderen)!

Verder lezen

Ja, iedereen mag een AED bedienen in Nederland. Dit komt omdat je met een AED geen schade kunt toebrengen, je kunt alleen maar mensen redden.

Toch is het zeker raadzaam een (korte) cursus te volgen zodat je weet hoe een AED werkt en je oefent deze aan te sluiten op een patiënt.

Bedrijven die een AED aanschaffen zijn wel verplicht om hun bedrijfshulpverleners te trainen in het gebruik van het betreffende apparaat.

Particulieren kunnen via Het Rode Kruis of de Nederlandse Hartstichting een reanimatiecursus (incl. AED) volgen.

 

 

 

Verder lezen

De AED’s die door AED-Assist worden aangeboden zijn allemaal geschikt voor leken zonder medische kennis. Onze AED’s beslissen alleen zelf of de elektrische schok kan worden toegediend aan een patiënt en kunnen zelfs bij ondeskundig gebruik geen schade toebrengen.

Verder lezen

Benieuwd naar onze AED's?

Alle AED's bekijken

Batterijen vragen

Afhankelijk van het merk en type gaat een batterij 2 tot 7 jaar mee. Het gaat hier om de tijd waarin de AED op stand-by staat. Zijn er bijvoorbeeld veel temperatuurwisselingen, dan zal de batterij sneller leeg gaan. Ook al geven de AED’s ruim van te voren aan dat de spanning laag is, toch is het verstandig om regelmatig te controleren. Wanneer de batterij bijna leeg is, kan er immers niet gegarandeerd worden dat ze het nog een inzet volhouden.

Verder lezen

Benieuwd naar onze AED batterijen?

AED Batterijen bekijken

Elektroden vragen

Een elektrode heeft twee hoofdfuncties

  • De elektroden meten de hartritme functie om te beoordelen of een schok noodzakelijk is
  • Wanneer er een schokbaar ritme is opgemerkt, dan geven de elektroden een schok af

Hiervoor heeft een elektrode goed contact met de huid nodig.

Verder lezen

Bij het plaatsen van de elektroden moet je er rekening mee houden dat het hart in het midden zit. Hiervoor plaats je bij volwassen slachtoffers één elektrode op de rechterborst (een paar centimeter boven de tepel en net onder het sleutelbeen). De andere elektrode plaats je onder op de linkerborst. Hierdoor zit het hart precies in het midden. Daardoor is het mogelijk om een goede diagnose af te geven. Kortom, een schok zal hierdoor effectief zijn.

Bij kinderen is het net even iets anders. Je plaatst dan één van elektroden op de borstkas en de andere moet op de rug geplaatst worden. Zie de afbeelding hieronder.

Verder lezen

Hoewel ze allemaal hetzelfde doel dienen, zijn er wel degelijk verschillen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Welke AED ze ondersteunen (welk merk)
  • De levensduur van de elektroden (over het algemeen minimaal 2 jaar)
  • Of ze geschikt zijn voor kinderen of alleen volwassenen
  • De prijs (afhankelijk van o.a. de levensduur en het merk)
Verder lezen

In sommige gevallen is het verstandig om een paar elektroden reserve te hebben. Vooral op openbare locaties of als (sport) vereniging. Er zijn dan over het algemeen meer mensen aanwezig. Hierdoor is het risico op een hartstilstand hoger. Ook zou het in een buiten situatie kunnen gebeuren dat de elektroden op de grond vallen. Het kan dan zijn dat bijvoorbeeld door zand de elektroden niet meer plakken.

Ook wanneer je een (burger)hulpverlener bent kan het zijn dat je de AED vaker moet inzetten. Dan kan het ook prettig zijn om een extra set elektroden te hebben.

Let op: de reserve set dient ook periodiek vervangen te worden.

Verder lezen

In de meeste gevallen zijn de AED elektroden te gebruiken op volwassenen. Vaak zijn ze ook geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Mochten er situaties zijn met een kind in de leeftijdscategorie beneden 8 jaar, dan zijn er andere elektroden noodzakelijk. De reden hiervoor is dat er een andere energie afgifte beter is voor het hartweefsel. De AED’s zoals de Rescue SAM, Philips en Schiller hebben speciale kinder elektroden.

Verder lezen

Dat is een goede vraag. Bij de productie worden de elektroden uitgevoerd met een speciale gel. Deze gel zorgt er voor dat een elektrode goed plakt. Daarnaast heeft het de functie om stroom te geleiden. In de loop van de tijd kan de gel uitdrogen. Wanneer de gel wat is uitgedroogd, kan de analyse van de AED minder goed worden uitgevoerd. Verder kunnen een elektrode hierdoor minder goed plakken. Kortom, de levensreddende functie van de AED neemt hierdoor af.

De fabrikant kan de kwaliteit dus maar voor een korte periode garanderen. De oplossing hiervoor is de houdbaarheidsdatum. Het verschilt enorm per merk. Zo zijn er types die al na 12 maanden vervangen moeten worden.

Verder lezen

Benieuwd naar onze AED Elektroden?

Alle Elektroden bekijken

Kasten vragen

Een AED mag alleen buiten hangen in een geschikte buitenkast met verwarming. De vochtigheidsgraad en de temperatuur moeten binnen bepaalde grenzen worden gehouden zodat de de AED goed blijft functioneren.
Wanneer een AED niet gebruiksklaar is dan wordt dit juist in een buitenkast vaak niet (op tijd) opgemerkt.
AED Assist heeft een aantal innovatieve oplossingen waarmee je dagelijks op afstand kunt monitoren of de AED aanwezig is en gebruiksklaar is.

Neem daarom gerust contact met ons op om te bekijken welke oplossing het meest betrouwbaar is voor een AED in een buitenkast.

Verder lezen

Benieuwd naar onze AED kasten?

Alle AED Kasten bekijken

AEDspy vragen

Ja. De wandbeugel voor de AED kunt uzelf plaatsen. De AEDspy wordt geactiveerd door de leverancier van uw AED of degene waarmee u het onderhoud heeft geregeld.

 

Verder lezen

Foutmeldingen worden draadloos verstuurd via het zogenaamde SigFox-netwerk.

Sigfox is in bijna geheel Nederland actief (https://www.sigfox.com/en/coverage).

Onze antenne zorgt ervoor dat de AEDspy ook actief is binnen gebouwen.

Het service-abonnement gaat pas lopen als uw AEDspy is aangesloten op het netwerk.

Verder lezen

Onze eerste AEDspy is geschikt voor de Philips HS-1 en FRx. Kort daarna volgen ook andere merken.

Verder lezen

AEDspy controleert dagelijks of uw Philips AED klaar is voor gebruik.

Wanneer de status-indicator (LED-lampje) een foutmelding geeft dan neemt de servicedesk van uw AED-leverancier contact met u op.

De verantwoordelijkheid voor het doorgeven van foutmeldingen ligt dus de partij waarmee u een servicecontract heeft afgesloten.

Verder lezen

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk de AEDspy
Staat jouw vraag hier niet tussen?

Stel een vraag aan onze AED expert

Bijna 20 jaar geleden introduceerde Arts Harry Palsma de eerste AED’s in Nederland. Sindsdien is er veel aanbod en zijn er veel mogelijkheden. Heb jij vragen? Bekijk hieronder de veelgestelde vragen. Zoek je advies? Vul dan het formulier in.

Hoe werkt het?

1

Stel een vraag....

2

....wij onderzoeken....

3

....en koppelen terug